SRBIJA U STRAHU: Doktor izneo zabrinjavajuće informacije o Novakovom stanju?
Novak Đoković, Foto: Andrea Rosito/IPA Sport/ipa-agen / Shutterstock Editorial / Profimedia

nije dobro

SRBIJA U STRAHU: Doktor izneo zabrinjavajuće informacije o Novakovom stanju?

Oglasio se poznati lekar

Objavljeno: 16:42h

Mnogo se prašine diglo oko nastupa Novaka Đokovića na turniru u Rimu, pogotovo nakon što je posle pobede u drugom kolu pogođen flašicom pravo u glavu.

Jednom od navijača je flašica ispala iz ranca i slučajno je pogodio Novaka, ali sada se jedan neuropsihijatar javio i analizirao celu situaciju.

Doktor Šon Malen je istakao da je ovaj udarac mogao itekako da utiče na sposobnost srpskog tenisera da dobije meč, da donosi odluke u ključnim momentima i da uopšte nije naivno to što se desilo dok je potpisivao autograme navijačima na izlasku sa terena.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

- Nedavno sam analizirao incident vezan za Novaka Đokovića koji je slučajno pogođen u glavu objektom koji je po svemu sudeći boca za vodu delom od nerđajućeg čelika. Iskoristio sam AI da izračunam silu kojom je Novak udaren u glavu. Ako je boca pala sa 180 centimetara visine udarila ga je sa 79,2 njutna sile, nešto kao da je pas srednje veličine skočio na njega - objasnio je Malen.

On je detaljno analizirao moguće posledice udarca u glavu i naglasio da je neophodno da lekari naprave procene udarca nakon svega što se desilo. Istakao je da u situaciji u kojoj se nalazi Novak ovakav udarac može itekako da utiče na sposobost da šalje precizne udarce i da donosi prave odluke na terenu.

- Još je bitnija neuropsihološka perspektiva takvog udarca na prednje paretalni deo, što može da bude prilično zabrinjavajuće. Ovaj deo mozga je ključan za funkcije povezane sa koordinacijom pokreta. Prvobitni simptomi su od glavobolje i vroglavice do suptilnijih kognitivnih problema kao što su gubitak koncentracije i mogućnosti da se zapamti strategija i taktika. Za sportistu poput Đokovića čija se igra zasniva na preciznosti, izdržljivosti i strateškom mišljenju i ovako mali problemi mogu da utiču na igru. Posledice koje su bile vidljive odmah, 24 do 48 sati posle incidenta su ključna indikacija neuroloških problema. Ovi simptomi mogu potencijalno da pokvare nastup tokom turnira i da utiču na vreme potrebno za reakciju i donošenje odluka pod pritiskom. Jako je bitno da medicinski profesionalci daju procenu da nema ozbiljne povrede i da vode računa da se igrač vrati sigurno na teren - naveo je dr Šon Malen.

Bonus video:

00:20

NOVAK ĐOKOVIĆ PRED FINALE US OPEN: Igraću taj meč kao da mi je poslednji u karijeri

(Espreso/Mondo/N.L/Preneo: Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.